ПРО СТИМУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ В ІНКЛЮЗИВНІЙ ОСВІТІ

Автор(и)

  • Кіфаят Гурбан МАНСІМОВА Азербайджанський державний педагогічний коледж при Азербайджанському державному педагогічному університеті https://orcid.org/0009-0009-6444-9716

DOI:

https://doi.org/10.31651/2524-2660-2024-2-106-111

Ключові слова:

інклюзивна освіта; соціальна єдність; виховання; педагог; батьки; учень

Анотація

Анотація. Йдеться про інклюзивну освіту, яка базується на міжнародних принципах та стандартах і є пріоритетом освітньої політики багатьох країн світу. Запропоновано розуміння потенціалу цих принципів щодо гуманізації освіти і захисту прав людини, зокрема, права кожної дитини на отримання якісної освіти.

Наголошено на тому, що впровадження інклюзивної освіти засновується на низці міжнародних конвенцій та національних законодавчих актів. Ці документи сприяють інтеграції дітей з особливими освітніми потребами до загальноосвітніх закладів, таких як школи та дитячі садки. Такий підхід є ключовим, пріоритетним у багатьох країнах.

Про важливість інклюзивної освіти та підтримки її впровадження свідчать заходи з підвищення обізнаності зацікавлених сторін, до яких відносяться навчання та ресурси для вчителів, батьків та інших фахівців, що працюють з дітьми з особливими потребами.

З метою розвитку культури інклюзії у навчальних закладах проводяться зустрічі з вчителями, адміністрацією, учнями та батьками. Такі зустрічі зосереджуються на важливості інклюзивної освіти, медичних та соціальних підходах до людей з обмеженими можливостями, а також ролі шкільного персоналу та батьків у забезпеченні інклюзивної освіти. Під час цих зустрічей учасники обговорюють, як краще підтримати учнів з особливими освітніми потребами у масових навчальних закладах, де вони можуть навчатися та розвиватися разом зі своїми однолітками.

Акцуентовано увагу на важливості врахування індивідуальних потреб кожної дитини при плануванні навчання та виховання.

Основна мета запропонованої статті полягає у визначення загальних характеристик та динаміки сприяння соціальній згуртованості в інклюзивній освіті, а також наголошенні на важливості інклюзивної освіти у сучасному суспільстві.

Ця мета передбачає розробку освітніх програм з урахуванням індивідуальних особливостей та потреб учнів, програм, що містять освітнє обґрунтування цього процесу і спрямовуються на усунення нерівності освітніх можливостей; розкриття виховного потенціалу учнів; навчання дітей у справедливих та рівних умовах.

Біографія автора

  • Кіфаят Гурбан МАНСІМОВА, Азербайджанський державний педагогічний коледж при Азербайджанському державному педагогічному університеті

    викладачка

Завантаження

Опубліковано

08.07.2024

Як цитувати

ПРО СТИМУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ В ІНКЛЮЗИВНІЙ ОСВІТІ. (2024). Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2, 106-111. https://doi.org/10.31651/2524-2660-2024-2-106-111