РОЗВИТОК МЕТОДОЛОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ АСПІРАНТІВ В УМОВАХ УНІВЕРСИТЕТСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31651/2524-2660-2024-2-38-43

Ключові слова:

методологія; методологічна грамотність; методологізація освітнього процесу; аспірант першого року навчання

Анотація

У статті представлено та проаналізовано результати дослідження щодо розвитку методологічних та викладацьких компетентностей аспірантів першого року навчання в умовах університетського середовища.

Розглянуто сутність поняття «методологічна компетентність та здійснено його контент-аналіз в наукових джерелах, що  дозволило виокремити основні аспекти становлення цього феномену в ході одержання та використання знань в межах конкретної дисципліни «Методологія педагогічного процесу у вищій школі».

Наголошено, що однією із головних проблем сучасної системи вищої освіти є суперечливість між зростаючим обсягом знань та обмеженням у терміні навчання, що спонукає науковців до пошуку конструктивних шляхів вирішення цього протиріччя на основі методологізації освітнього процесу як складової його фундаменталізації.

Останнє базується на опануванні аспірантами першого року навчання методологічною грамотністю, яка виступає підґрунтям методологічної культури не лише для організації вищої освіти, а й для дослідження проблем вищої освіти.

Розкрито сутність методології науки, яка надає характеристику компонентам наукового дослідження, його об’єкту, предмету, аналізу завдань, сукупності дослідницьких засобів, необхідних для їх вирішення, а також формує уявлення щодо послідовності руху дослідника в процесі розв’язання поставлених проблем.

Акцентовано увагу на те, що методологічна підготовка в освіті, де відбуваються екстремально швидкі зміни у всіх сферах життя, дозволяє аспірантам вже на першому році навчання більш або менш вільно, усвідомлено, цілеспрямовано набувати нові знання, встроювати їх у реальний образ світу, змінювати сфери застосування власних знань, компетенцій і відповідно, більш повно реалізовувати свої та суспільні інтереси і бути конкурентоздатними на ринку праці.

Біографія автора

  • Лілія НІЧУГОВСЬКА, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

    докторка педагогічних наук, професорка, професорка кафедри педагогіки та спеціальної освіти

Завантаження

Опубліковано

08.07.2024

Як цитувати

РОЗВИТОК МЕТОДОЛОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ АСПІРАНТІВ В УМОВАХ УНІВЕРСИТЕТСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА. (2024). Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2, 38-43. https://doi.org/10.31651/2524-2660-2024-2-38-43