МОДЕЛЬ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ (ОХОРОНА ПРАЦІ. ТРАНСПОРТ) В УМОВАХ ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31651/2524-2660-2024-2-117-124

Ключові слова:

глобалізація; компетенції; міжнародні стандарти; міжкультурна компетентність; ринок праці; навчання та розвиток; кар’єра; комунікації

Анотація

Проаналізовано концепцію формування моделі майбутнього фахівця у сфері професійної освіти з акцентом на охорону праці та транспорт у контексті глобалізації та інтернаціоналізації. Особливу увагу приділено виявленню ключових компетенцій, необхідних сучасному спеціалісту для ефективної адаптації та успішної кар’єри в міжнародному середовищі.

Розкрито потреби ринку праці в умовах глобалізації та як ці потреби впливають на формування професійної освітньої програми. Також обговорено стратегії інтеграції міжкультурної компетентності та знань про міжнародні стандарти охорони праці та транспорту.

Зазначається, що сучасним фахівцям потрібно мати знання про найновітніші технології у сфері охорони праці та транспорту, а також вміння працювати в різноманітних культурних середовищах та враховувати принципи сталого розвитку. Зокрема, розглянуто можливості забезпечення фахівців необхідними навичками та знаннями, які дозволять їм ефективно взаємодіяти в різних міжнародних командних середовищах.

Визначено, що умови швидкого розвитку промисловості вимагають від фахівців бути готовими до постійного самовдосконалення, навчання та адаптації до нових викликів, що в свою чергу передбачає активну участь у професійних конференціях, семінарах, вебінарах та інших формах навчання.

Метою статті є розробка ефективних підходів до навчання та розвитку фахівців, які будуть готові відповідати викликам сучасного міжнародного ринку праці та успішно працювати в умовах глобалізації та міжнародизації.

Зроблено висновки, що освітні установи та організації повинні зосередити свої зусилля на розвитку та впровадженні міжнародних обмінних програм та співпраці з іноземними партнерами для надання студентам та фахівцям необхідного досвіду та компетенцій

Біографії авторів

  • Інна ЛЕВЧЕНКО, Університет Григорія Сковороди в Переяславі

    докторка історичних наук, професорка,
    завідувачка катедри теорії та методики професійної підготовки

  • Андрій ЛИТВИН, Університет Григорія Сковороди в Переяславі

    кандидат педагогічних наук, доцент, доцент катедри теорії та методики професійної підготовки

Завантаження

Опубліковано

08.07.2024

Як цитувати

МОДЕЛЬ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ (ОХОРОНА ПРАЦІ. ТРАНСПОРТ) В УМОВАХ ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ. (2024). Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2, 117-124. https://doi.org/10.31651/2524-2660-2024-2-117-124