ОСВІТНІЙ ПОТЕНЦІАЛ НАСТІЛЬНИХ ІГОР ДЛЯ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ТА МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ: ІСТОРІЯ ТА СУЧАСНІСТЬ

Автор(и)

  • Ростислав РУДЕНСЬКИЙ Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка https://orcid.org/0000-0001-5890-6276

DOI:

https://doi.org/10.31651/2524-2660-2024-2-87-93

Ключові слова:

настільні ігри; старші дошкільники; молодші школярі; освітній потенціал; пізнавальна активність; критерії змісту освіти; наступність і неперервність освіти

Анотація

У статті обґрунтовано, що настільні ігри є засобом, який забезпечує органічний перехід із соціальної ролі дошкільника у нову – молодшого школяра. Актуалізовано, що освітній потенціал настільних ігор в науці ще є малодослідженим, як на теоретичному, так і практично-методичному рівні.

Визначено освітній потенціал настільних ігор для дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку – це комплекс сутнісних характеристик (цілі, мотиви, зміст, засоби, прийоми, результати, інтеграція) формування гармонійно розвиненої особистості здобувача дошкільної та початкової освіти в цілеспрямованому освітньому процесі.

Зазначено, що відбір змісту для ігор повинен відповідати загальнодидактичним критеріям, вимогам і принципам змісту дошкільної та початкової освіти, бути спрямованим на реалізацію основ наук, цілісного їх відображення у доступній ігровій поліграфічній формі для дітей 5–10 років.

Обґрунтовано такі характеристики настільних ігор для дітей: базуються на інтерактивній (міжособистісній) взаємодії гравців (утворення внутрішнього вольового механізму саморегуляції процесу гри); є емоційно насиченою і динамічною культурно-дозвіллєвою суспільною практикою (гра як провідний вид діяльності, гра як значуща форма, гра як соціальна функція); інтегрований дидактичний засіб, спрямований на реалізацію наступності й неперервності змісту освітніх напрямів Державного стандарту дошкільної та освітніх галузей початкової освіти; цілісний засіб розвитку пізнавальних психічних процесів (мислення, мовлення, пам’яті, уяви, сприймання, уваги тощо).

Систематизовано й проаналізовано такі групи настільних ігор для дітей 5–10 років: для логіко-математичного розвитку та виховання сенсорної культури; для розвитку творчої уяви та креативності; для розвитку інтелектуально-емоційної сфери; для розвитку пізнавальних психічних процесів (мислення, мовлення, пам'ять, увага, уява); монопредметно спрямовані та інтегровані тощо..

Узагальнено, що настільні ігри для дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку мають тривалий суспільно-історичний характер розвитку; становлять стійку органічну форму культурного дозвілля; можуть бути предметом, як позитивного, так і негативного суспільно-економічного, світоглядно-ідеологічного відображення тем, подій, вчинків, ідей; є засобом формування емоційно-вольової сфери здобувачів дошкільної та початкової освіти через засвоєння культури ігрової поведінки з поліграфічними комплектами тощо.

Біографія автора

  • Ростислав РУДЕНСЬКИЙ, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

    аспірант 3-го року навчання, асистент катедри педагогіки і методики початкової та дошкільної освіти

Завантаження

Опубліковано

30.06.2024

Як цитувати

ОСВІТНІЙ ПОТЕНЦІАЛ НАСТІЛЬНИХ ІГОР ДЛЯ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ТА МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ: ІСТОРІЯ ТА СУЧАСНІСТЬ. (2024). Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2, 87-93. https://doi.org/10.31651/2524-2660-2024-2-87-93