ФІЛОСОФСЬКІ ОСНОВИ СЕСТРИНСЬКОЇ ОСВІТИ: ВПЛИВИ, ВИКЛИКИ ТА ПЕРЕВАГИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31651/2524-2660-2024-1-191-199

Ключові слова:

філософські основи освіти; сестринська освіта; біхевіоризм; конструктивізм

Анотація

У статті аналізуються дві широко використовувані загальні філософські основи сестринської освіти та педагогіки, які тісно з ними пов’язані – біхевіоризм та конструктивізм.

Досліджено вплив цих філософій на сестринську освіту, актуалізовано переваги та виклики їхнього застосування у навчанні сучасних сестер/братів медичних.

Зясовано, що сестринська освіта, починаючи з розробки програми до оцінки, спирається на міцну основу біхевіористської педагогіки.

Виявлено також виклики біхевіористської педагогіки для сестринської освіти: більше зосередження на результатах та оцінці, та менше – на створені ефективного навчального середовища для практичного навчання, більше уваги змінам у структурі, процесах та змісті навчальних програм, аніж розробці педагогічних методів для ефективного навчання. Конструктивістська основа педагогіки також часто використовується у сестринській освіті. Такі концепти, як активне навчання, студентоцентроване навчання та групове навчання тісно пов'язані з конструктивізмом. В сестринській освіті проблемне навчання з використанням тематичних досліджень, картографування концепцій, навчання клінічному та критичному мисленню, через моделювання та набуття клінічного досвіду тісно пов’язані з конструктивістською педагогікою.

Проте усі ці методи будуть результативними, тільки тоді коли навчальне середовище буде чітко продумано, викладачі здійснять достатню попередню підготовку навчального середовища, а студенти будуть повністю залучені у навчальне середовище та процес.

Біографія автора

  • Наталія ОЛІЙНИК, Львівська медична академія імені Андрея Крупинського

    кандидатка політичних наук, доцентка,
    доцентка катедри соціально-гуманітарних дисциплін

Завантаження

Опубліковано

10.04.2024

Як цитувати

ФІЛОСОФСЬКІ ОСНОВИ СЕСТРИНСЬКОЇ ОСВІТИ: ВПЛИВИ, ВИКЛИКИ ТА ПЕРЕВАГИ. (2024). Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 1, 191-199. https://doi.org/10.31651/2524-2660-2024-1-191-199