ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ОРТОПЕДАГОГІВ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАСОБАМИ СПЕЦІАЛЬНОЇ ПЕДАГОГІКИ (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
У статті розкрито проблему формування готовності майбутніх ортопедагогів до професійної діяльності в умовах сучасної освітньої парадигми, що орієнтована на підтримку дітей з особливими освітніми потребами. Підкреслено, що специфіка роботи ортопедагога вимагає від фахівця високого рівня професійної компетентності, здатності до міждисциплінарної взаємодії, гнучкості мислення та сформованості ціннісно-гуманістичних орієнтацій. У цьому контексті засоби спеціальної педагогіки виступають стратегічним ресурсом професійної підготовки, оскільки забезпечують цілісний розвиток когнітивного, операційно-діяльнісного, мотиваційно-ціннісного, комунікативного та особистісно-рефлексивного компонентів готовності. У процесі дослідження проаналізовано теоретичні підходи українських учених до визначення сутності професійної готовності фахівця, висвітлено особливості застосування корекційно-розвивальних методик, адаптованих програм, спеціальних дидактичних матеріалів, технологій інклюзивної освіти та психолого-педагогічного супроводу. Обґрунтовано, що системне використання цих засобів сприяє розвитку професійної автономності, рефлексивності, емпатійності, здатності до прийняття педагогічних рішень та реалізації індивідуальних освітніх траєкторій дітей. Представлені таблиці й авторські схеми відображають структурні компоненти професійної готовності та механізм її формування, що дозволяє комплексно оцінити педагогічні умови підготовки майбутніх ортопедагогів. Зроблено висновок, що ефективність підготовки значною мірою залежить від інтеграції змістових, технологічних і практикоорієнтованих аспектів спеціальної педагогіки, що забезпечує високий рівень професійної компетентності, готовність до взаємодії з дітьми з ООП та здатність до професійного саморозвитку в умовах сучасної інклюзивної освіти.