ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ЗАСОБАМИ КРАЄЗНАВЧО-ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
У статті висвітлено питання формування громадянської ідентичності в контексті сучасної трансформації освітнього середовища України. Розглянуто краєзнавчо-туристичну діяльність як ефективний засіб виховання соціально активної, патріотично налаштованої особистості, здатної до усвідомлення власної належності до національної спільноти. Проаналізовано наукові підходи до трактування понять «громадянська ідентичність», «краєзнавча діяльність», «туристське виховання», «компетентнісний підхід». Виокремлено ефективні форми краєзнавчо-туристичної діяльності в освітньому процесі: навчально-дослідницькі проєкти, екскурсії, туристичні походи, робота в гуртках, співпраця з музеями, громадськими організаціями. Обґрунтовано, що такі форми сприяють не лише поглибленню знань про рідний край, а й емоційно-ціннісному засвоєнню досвіду приналежності до національної спільноти. Підкреслено, що громадянська ідентичність є складним і динамічним явищем, що формується під впливом освітніх практик, культурних чинників та особистісного досвіду здобувача освіти. Визначено, що краєзнавчо-туристична діяльність створює сприятливі умови для поєднання когнітивного, емоційного та поведінкового компонентів громадянської ідентичності. Виявлено найефективніші форми туристсько-краєзнавчої роботи, серед яких: навчально-дослідницькі проєкти, шкільні музеї, інтегровані уроки, краєзнавчі експедиції, туристичні змагання, участь у роботі гуртків. Встановлено, що саме ці форми діяльності дають можливість здобувачам освіти краще засвоїти культурно-історичну спадщину рідного краю, сформувати стійку систему цінностей, навички соціальної взаємодії та громадянської активності. Особливу увагу приділено методичним засадам організації діяльності, а також чинникам, що впливають на її ефективність, зокрема рівню підготовки педагогічних кадрів, залученню місцевих ресурсів, підтримці з громади. Зроблено висновок, що краєзнавчо-туристична діяльність, інтегрована в освітній процес, є важливим чинником формування громадянської ідентичності учнівської молоді. Перспективами подальших досліджень є розробка моделей системної взаємодії освітніх інституцій, батьківської спільноти та громадських організацій у сфері громадянського виховання.