АКТУАЛІЗАЦІЯ ПРОБЛЕМИ КВАЛІФІКОВАНОГО ВИКЛАДАННЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ДИСЦИПЛІН В АЗЕРБАЙДЖАНСЬКИХ КОЛЕДЖАХ (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
Анотація. Статтю присвячено проблемі використання сучасних цифрових інструментів як основи комп'ютеризації в педагогічних училищах Азербайджану. Зокрема, наголошується на необхідності поєднання роботи з сучасними цифровими ресурсами та неелектронними підручниками. Досвід дає підстави вважати, що традиційні підручники є важливим доповненням до курсу інформатики та логічним продовженням роботи студентів із комп'ютерними засобами задля розбудови збалансованого освітнього середовища.Особливу увагу приділено цифровізації навчального процесу, до якої мають долучатися студенти азербайджанських коледжів. Наголошується також на важливості комплексного підходу, який передбачає не лише опрацювання педагогічних, а й психологічних дисциплін, важливих для гармонійного розвитку студентів в умовах сучасних освітніх стандартів.Метою дослідження є висвітлення вищезазначених питань на основі досвіду викладання кількох взаємопов'язаних дисциплін у педагогічному процесі. Важливим завданням є розвиток інформаційної культури у студентів педагогічних коледжів Азербайджану, що відіграє ключову роль у їх підготовці до майбутньої освітньої діяльності. У роботі приділяється увага сучасному тлумаченню сутності інформаційної культури, яка на сучасному етапі суспільного розвитку передбачає не лише знання окремих наукових дисциплін, а й системне накопичення знань з широкого кола взаємопов'язаних тем, які стають основою для формування у студентів цілісної картини світу.