МОДЕЛЬ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ГРАФІЧНИХ ДИЗАЙНЕРІВ ДО ПРОЄКТУВАННЯ ОБ’ЄКТІВ ДИЗАЙНУ ЗАСОБАМИ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
Акцентовано увагу на важливості застосування педагогічного моделювання у пошуку шляхів підвищення ефективності освітнього процесу. Висвітлено розуміння моделювання як дослідження процесів, їх упорядкування, унаочнення, пояснення, а також відтворення та вивчення для отримання нової інформації. Підкреслено обмеження моделювання як методу наукового пошук, пов’язані з абстрагуванням від другорядних характеристик при виділенні суттєвих. Окреслено етапи педагогічного моделювання при побудові моделей підготовки майбутніх фахівців (які типологічно поділяються на структурно-функціональні, структурно-змістові та функціонально змістові). Представлено узагальнену модель системи підготовки майбутніх графічних дизайнерів до проєктування об’єктів дизайну засобами цифрових технологій як однієї з підсистем освітньої системи, а також співвіднесено компоненти моделі із запропонованою концепцією підготовки. Як підсумок дослідження шляхів підвищення ефективності підготовки майбутніх графічних дизайнерів до проєктування об’єктів дизайну засобами цифрових технологій репрезентовано структурно-функціональну модель підготовки майбутніх графічних дизайнерів до проєктування об’єктів дизайну засобами цифрових технологій. В означеній моделі представлено послідовне поєднання взаємо детермінованих компонентів: ключових чинників впливу на систему підготовки, мети, завдань, концепції, структури і змісту підготовки, умов організації освітнього процесу, форм, методів, засобів організації начальної діяльності, критеріїв, показників, рівнів, інструментарію, етапів діагностики сформованості готовності майбутніх графічних дизайнерів до проєктування об’єктів дизайну засобами цифрових технологій та результат процесу підготовки – сформована готовність до проєктування об’єктів дизайну засобами цифрових технологій. Окреслено застосування поняття готовність в контексті дослідження. Зазначено потребу подальшого узагальнення результати впровадження моделі в освітній процес закладів вищої освіти, в яких реалізовується підготовка майбутніх графічних дизайнерів.