УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ, СПРЯМОВАНИМИ НА ОСОБИСТІСНИЙ РОЗВИТОК УЧНІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
Охарактеризовано сутність понять «проєкт», «освітній проєкт», «управління освітніми проєктами», наведено класифікацію проєктів за масштабом, тривалістю, характером проєкту/рівнем учасників, за метою й характером діяльності, за класом (структурою) проєкту за рівнем альтернативності, видом проєкту, сферою діяльності, а також за ступенем складності. Також аналізуються моделі управління проєктами, їх переваги та недоліки, а також пропонуються рекомендації щодо їх адаптації до специфіки освітнього процесу. Особливу увагу приділено ролі педагога як фасилітатора проєктної діяльності, його здатності створювати сприятливі умови для самореалізації учнів.Представлено практичний досвід управління освітнім проєктом, спрямованим на розвиток учнів закладів загальної середньої освіти, який було реалізовано у вигляді сервісу «Універсал-онлайн». Цей сервіс містить ряд переваг для педагогічного колективу й керівників освітніх закладів, для учнів і їхніх батьків.