МОДЕРНІЗАЦІЯ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ: СИЛА ПЕДАГОГІЧНИХ ІННОВАЦІЙ (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
Анотація. У статті досліджується ключова роль педагогічних технологій та інновацій з метою модернізації навчання іноземних мов, зокрема в системі вищої освіти України. Детально висвітлюються теоретичні засади педагогічних технологій, їхня ієрархічна структура, а також основні принципи їх застосування. Розглядаються також базові методологічні принципи, які забезпечують успішність реалізації педагогічних технологій, а саме концептуальність, системність, керованість, ефективність, відтворюваність.Особлива увага приділяється концепції освітніх інновацій, яка охоплює не лише впровадження новітніх технологій, а й новітні організаційні та управлінські підходи у процес навчання. Визначаються основні етапи впровадження освітніх інновацій, які включають ініціацію, прийняття рішення, розроблення, підготовку, реалізацію та подальше використання з урахуванням зворотного зв’язку, рефлексії та корекції.Важливим аспектом дослідження є розгляд ролі викладача як новатора, здатного творчо застосовувати педагогічні технології у процесі навчання іноземних мов. Підкреслюється, що успішне використання педагогічних технологій вимагає від викладача високого рівня професійної компетентності, яка включає методологічні, дидактичні, психологічні, мовленнєві навички та комунікативні вміння.У статті також пропонуються практичні приклади застосування педагогічних технологій у навчанні іноземних мов, зокрема використання інтерактивних платформ, технологій змішаного навчання, проєктної діяльності та методик розвитку іншомовної комунікативної компетентності. Наголошується, що впровадження означених інновацій сприяє підвищенню мотивації студентів, розвитку їхніх когнітивних і мовленнєвих навичок та комунікативних умінь, а також забезпеченню високих навчальних результатів.Метою дослідження є комплексне розуміння взаємозв'язку цих понять та їх потенціалу для революційних змін у навчанні іноземних мов.