ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У БАКАЛАВРІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ТА СПОРТУ ДЛЯ ТРЕНЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ІГРОВИХ ВИДАХ СПОРТУ (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
У статті розглянуто проблему формування професійних компетентностей у бакалаврів фізичної культури та спорту, необхідних для ефективної тренерської діяльності в ігрових видах спорту. Окреслено значущість якісної підготовки майбутніх фахівців, здатних до реалізації сучасних методичних підходів, прийняття стратегічних рішень у тренувальному процесі та розвитку спортивної майстерності спортсменів.Проаналізовано сучасні освітні тенденції у підготовці тренерів з ігрових видів спорту, зокрема вимоги до формування їхніх професійних компетентностей. Встановлено ключові складові професійної компетентності тренера, які включають методичну, аналітичну, комунікативну, організаційну та психологічну підготовку. Визначено основні чинники, що впливають на ефективність формування цих компетентностей, зокрема роль практичного досвіду, впровадження інноваційних технологій навчання та інтеграцію наукових знань у професійну діяльність.Виокремлено дидактичні та методичні засади підготовки тренерів з урахуванням специфіки ігрових видів спорту, що передбачає розвиток тактичного мислення, вміння аналізувати гру, управляти командною динамікою та адаптувати тренувальний процес до індивідуальних особливостей спортсменів. Вмотивовано необхідність удосконалення освітнього процесу через поєднання теоретичної підготовки з активною практичною діяльністю, стажуванням та використанням інтерактивних технологій.Вивчено вітчизняний та зарубіжний досвід професійної підготовки тренерів, що дозволило порівняти різні моделі навчання та визначити найбільш ефективні підходи до розвитку професійних навичок. Розроблено методичні рекомендації щодо вдосконалення освітнього процесу та підготовки бакалаврів фізичної культури та спорту. Запропоновано практичні заходи щодо покращення підготовки тренерів, зокрема впровадження модульного навчання, використання симуляційних технологій, міждисциплінарного підходу та співпраці з професійними спортивними організаціями. Узагальнено результати дослідження та надано рекомендації щодо їх впровадження у навчальний процес закладів вищої освіти.Отримані результати можуть бути використані для модернізації освітніх програм підготовки майбутніх тренерів у сфері ігрових видів спорту, що сприятиме підвищенню рівня їхньої професійної компетентності та конкурентоспроможності на ринку праці.