ПЕДАГОГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ОСВІТНІМ ПРОЦЕСОМ: ПСИХОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
Обґрунтовується важливість педагогічного управління в освітніх закладах різних рівнів як складової педагогічної діяльності, а також окреслено виклики сьогодення, які висувають нові вимоги до якості педагогічного управління освітнім процесом. Розкрито актуальність вивчення проблем впровадження педагогічного управління в освітній процес, залучення кращих ідей світового менеджменту у вітчизняну систему освіти, розробки теоретичних засад педагогічного управління. Схарактеризовано увагу вітчизняних дослідників на розробці шляхів впровадження педагогічного управління в освітній процес з урахуванням різних його аспектів. Стаття має на меті теоретико-методологічне обґрунтування проблем і шляхів впровадження педагогічного управління в освітній процес з урахуванням психологічних аспектів: мотивації навчально-пізнавальної діяльності, системи цінностей та індивідуальних особливостей суб’єктів навчального процесу.Зважаючи на поступове впровадження ідей світового менеджменту у вітчизняний освітній простір, у статті здійснено спробу розкрити питання порівняльного аналізу концепцій та ідей зарубіжної і вітчизняної теорії менеджменту, педагогічної психології, тощо. Встановлено, що особливістю реалізації педагогічного управління є програмно-цільова побудова та діагностика результативності спільної різнорівневої діяльності учасників педагогічного процесу з обробки навчальної та наукової професійно важливої інформації. Узагальнено відповідність вимог сучасності та переходу вітчизняної освіти на рівневу систему підготовки кадрів, де основою успішного та ефективного педагогічного управління є мотивація – заохочення студентів підвищувати ефективність своєї навчально-пізнавальної діяльності та прагнути якомога успішніше досягнути запланованих результатів. Для успішної реалізації мотивації у навчальних закладах різних рівнів необхідні знання і врахування в освітньому процесі теорій та принципів мотивування особистості. Для цього в роботі проаналізовані загальновідомі зарубіжні теорії мотивації, розроблені Д. Макклелландом, А. Маслоу, Ф. Герцбергом, що опирались на виявлення внутрішніх потреб людей, які спонукають до результативної діяльності та запропоновані шляхи їх застосування для педагогічного управління в освітньому процесі. Аналіз наукових досліджень засвідчує, що процес педагогічного управління значною мірою залежить від ефективності системи мотивації, яка застосовується в навчальному процесі. Ефективна мотивація, в свою чергу, передбачає надання студенту незалежності у виборі рішення, усвідомлення його особистої відповідальності за результати роботи, покликана формувати відчуття самостійності під час виконання навчальних завдань. Такий підхід дозволяє уникнути зниження продуктивності навчально-пізнавальної діяльності та негативних наслідків втоми.Зважаючи на те, що педагогічне управління – це динамічний, складний і багатогранний процес, який вимагає від педагога знання справжніх мотивів, які керують навчально-пізнавальною діяльністю студента, змушуючи його віддавати цій діяльності багато часу, енергії та зусиль, досягаючи значних результатів, у статті сформовано висновок, що ефективність педагогічного управління значною мірою залежить від рівня оволодіння педагогом комплексу різних систем мотивації.