ВПЛИВ ВИЩОЇ ОСВІТИ НА РОЗВИТОК ЕКОНОМІКИ В УКРАЇНІ ТА КРАЇНАХ ЄС (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2024)
Порушено і розкрито важливу водночас маловивчену в освітніх і педагогічних науках проблему, щодо впливу вищої освіти на економічну динаміку. Досліджено основні процеси в рамках вищої освіти, які повинні забезпечити інноваційність її природи, і як результат якість освіти. Проаналізовано як впливає система вищої освіти за допомогою показника працевлаштування випускників на продуктивність праці в економіці. Показано, що розвиток економіки знань, зростання ваги сектора освітніх послуг, вимагають якісних змін у концептуальних засадах професійної підготовки фахівців нової формації. Зазначено роль цифрової освіти, яка формує інноваційність та підприємливість у здобувачів вищої освіти компетентностей, які максимально затребувані стейкхолдерами. Зроблено соціально-економічний аналіз діяльності університетів США та Європи. Доведено необхідність у розробці навчальних програм партнерства зі стейкхолдерами, спілкування з локальним бізнесом. Досліджено, що розвиток системи вищої освіти України залежить від рівня співпраці університетів з роботодавцями