(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
Проаналізовано напрями трансформації професійної підготовки дизайнерів у закладах вищої освіти в контексті студентоцентрованості та виявлення механізмів індивідуалізації навчання. Встановлено, що актуальність досліджуваної проблематики зумовлена зростаючими вимогами креативних індустрій, активною інтеграцією цифрових технологій та необхідністю формування у майбутніх дизайнерів фахових навичок, критичних, креативних та адаптивних компетентностей. Визначено напрями індивідуалізації дизайн-освіти, зокрема формування персоналізованих освітніх траєкторій, гнучкого вибору проєктів і спеціалізацій, а також використання цифрових платформ для підтримки самостійного навчання. Розглянуто шляхи модернізації змісту професійної підготовки дизайнерів, що передбачає інтеграцію міждисциплінарних знань, практико-орієнтованих проєктних завдань та цифрових інструментів як чинників підвищення якості освітнього процесу. Проаналізовано трансформацію методів і форм навчання з акцентом на проєктно-орієнтоване навчання, командні практики та цифрові технології як засоби розвитку мотивації, автономності та рефлексивного мислення здобувачів вищої освіти. Досліджено міжнародний досвід підготовки дизайнерів у США, Великій Британії та країнах Європейського Союзу, виокремлено моделі, що ефективно реалізують індивідуалізоване та студентоцентроване навчання. Визначено можливості адаптації зарубіжних практик до умов українських закладів вищої освіти з урахуванням національних освітніх стандартів, вимог ринку праці та інституційних ресурсів. Узагальнено, що поєднання гнучких освітніх траєкторій, міждисциплінарних проєктів, цифрових технологій і студійних практик забезпечує формування компетентних, адаптивних і конкурентоспроможних фахівців у сфері дизайну.