(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
Анотація. У статті розглядається роль автентичних текстів як засобу підвищення ефективності навчання читанню в середній школі. Показано, що звернення до реальних матеріалів посилює навчальну мотивацію, розвиває мовну здогадку і допомагає підліткам бачити зв’язок англійської мови із повсякденним життям. У центрі уваги знаходяться критерії відбору: відповідність віку та рівня, тематична близькість інтересам учнів, жанрова різноманітність, посильний обсяг та наявність візуальної підтримки. Описуються основні етапи роботи з автентичним текстом: передтекстовий для актуалізації знань та зняття труднощів, текстовий для формування стратегій читання та післятекстовий для розвитку усного та писемного мовлення. Зазначається, що поєднання таких текстів із підручником та цифровими ресурсами допомагає зберегти баланс між природністю мови та програмними вимогами. При регулярному використанні автентичні матеріали сприяють розширенню словникового запасу, формуванню стійкого інтересу до читання та розвитку критичного мислення. Наголошується, що продумана система завдань на прогнозування змісту, пошук інформації, інтерпретацію позиції автора та особисту оцінку прочитаного робить уроки англійської мови більш живими, комунікативними та результативними для учнів середньої школи. Практична значущість матеріалу проявляється у можливості адаптувати запропоновані прийоми до різних типів текстів: новинним нотаткам, шкільним блогам, простим науково-популярним статтям, а також до завдань для проектної роботи, позакласного читання та змішаного навчання. Це створює основу подальшого поглиблення читацького досвіду школярів англійською.