(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
Вступ. У пропонованій науковій праці актуалізується можливість упровадження інтегрованого змісту та мови (CLIL) в університетську методологічну практику, зокрема для студентів магістерського рівня, що вивчають дисципліну «Методика викладання англійської мови студентів старших класів та університетів». Також у статті висвітлюються основні принципи CLIL для методики навчання іноземних мов, розглядаються ключові положення CLIL, включаючи посередництво викладача, надання лінгвістичних опор, та можливість опанування окремих мовних рівнів (предметно-специфічного, загальноакадемічного і периферійного). Пропонуються основні стратегії навчання, зокрема концептуальне мапування. Особливий акцент робиться на поступовому прогресуванні від базових навичок і вмінь міжособистісного спілкування (BICS) до когнітивно-академічного володіння іноземною мовою (CALP). Метою статті є проілюструвати, як висвітлені принципи CLIL можна ефективно впровадити в практику ЗВО на заняттях із методики навчання іноземних мов. Результати. Використовуючи методи теоретичного позиціонування, педагогічного спостереження, кількісного та якісного дослідження, а також порівняльного аналізу, у статті ілюструється, як концептуальні положення CLIL можуть бути застосовані до занять із курсу методики навчання іноземних мов, що передбачає акумулювання та зростання знань у процесі оволодіння іноземною мовою поряд із засвоєнням цільового предметного контенту, відкриття знань та опанування як BICS, так і CALP мови. Висновок. Навчальні програми CLIL повинні розмежовувати окремі мовні шари – предметно-специфічний, загальноакадемічний та периферійний – кожен з унікальними характеристиками та функціями, що вимагає диференційованих педагогічних стратегій. При цьому, визнання внутрішнього зв’язку між пізнанням та мовою в межах предметних галузей є надзвичайно важливим. Перехід від BICS до CALP є тривалим процесом, що вимагає дотримання структурованої процедури, яку мають впроваджувати викладачі CLIL. CLIL базується на шести ключових принципах, які скеровують професійну підготовку викладачів та допомагають імплементувати загальну методичну структуру на заняттях у ЗВО.