(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
Військова підготовка в наш час є важливим елементом суспільства. Збройний конфлікт на території України свідчить, що цивільне населення недостатньо підготовлене до адекватної реакції на небезпеку. У навчальних закладах зазвичай можна зустріти інструкції або рекомендації, що стосуються, зокрема, пожежної небезпеки або дотримання правил охорони праці. Але за сучасних збройних конфліктів варто проводити інформаційні кампанії за багатьма напрямами, як, наприклад, оповіщення, підготовка евакуаційного рюкзака, правила користування укриттями. Відомо, що за короткий час неможливо навчити все суспільство правилам поведінки в ситуаціях загрози. Однак можна поступово впроваджувати у програми навчальних закладів елементи реагування на небезпеки. Метою статті є усвідомлення читачами доцільності проведення навчань у військовій сфері серед цивільного населення не тільки в Польщі, але й в інших європейських країнах