(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
У науковому дослідженні здійснено комплексний аналіз поточного стану інтегрованого навчання професійно-спрямованої англійської мови для майбутніх соціальних працівників у сучасних ЗВО. З’ясовано, що розвиток здатності до іншомовного фахового спілкування є критично важливою складовою підготовки, оскільки ефективність соціальної роботи в умовах глобалізації залежить від комунікативної підготовленості. Встановлено, що інтегроване професійно-спрямоване навчання є ключовою умовою підвищення якості фахової підготовки та конкурентоздатності майбутніх соціальних працівників на ринку праці. З метою виявлення рівня англомовної підготовленості було проведено анкетування 120 здобувачів (бакалаврський рівень, спеціальність 231 «Соціальна робота») у трьох провідних закладах вищої освіти. Узагальнено результати, які засвідчили необхідність модернізації навчально-методичного забезпечення та посилення мотивації здобувачів. Виокремлено низку проблем: недостатня кількість годин, невідповідність змісту робочої програми очікуванням здобувачів та відсутність чіткої методики навчання професійно-спрямованої англійської мови. Підсумовано, що зміст програм не відповідає вимогам ринку праці. Проаналізовано зміст чинних навчальних посібників з англійської мови для майбутніх соціальних працівників Рекомендовано подальші наукові розвідки сфокусувати на детальному аналізі програмного забезпечення для розробки та впровадження ефективної системи вправ і інноваційних методик, які підвищать рівень професійно-спрямованої англомовної підготовленості.