(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
Анотація. У запропонованій статті розглядається як вчителі англійської мови в азербайджанських приватних школах інтерпретують і впроваджують цілісну педагогіку з урахуванням гендерних та релігійних особливостей. Дослідження передбачало використання конвергентного підходу зі змішаними методами, у якому взяли участь 35 вчителів шляхом проведення опитувань, інтерв’ю та 40 аудиторних спостережень у семи міських школах. Кількісні дані засвідчили, що 71% учасників скоригували зміст уроку відповідно до гендерних норм, тоді як 60% уникали релігійних тем. Тематичний аналіз виявив три ключові проблеми: поверхове сприйняття ґендерної проблематики, символічне ставлення до релігії та інституційні обмеження, зумовлені культурним консерватизмом та невизначеністю політики. У результаті дослідження було виявлено, що хоча формально підтримується цілісність освіти, на заняттях, як правило, робиться наголос на мотивації і гармонії, а не на розвитку критичного мислення, етичних міркувань або формуванні ідентичності. Вчителі часто уникали обговорення делікатних тем через боязкість негативної реакції, хоча деякі висловлювали зацікавленість у тому, щоб звернутися до них з більш чітким керівництвом і підтримкою. Дослідження завершується практичними рекомендаціями, які допоможуть краще узгодити ідеали холістичної освіти з практикою інклюзивного навчання у культурно-консервативних та пострадянських умовах.