(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
Статтю присвячено з’ясуванню ролі інноваційних технологій навчання майбутніх фахівців з агрономії у закладі вищої освіти. У ній автор зосереджує увагу на розкритті ключових понять досліджуваної проблеми, як наприклад, педагогічна технологія, інновація, інноваційні педагогічні технології, класифікація педагогічних технологій, інноваційна компетентність. А також у публікації окреслено основні критерії, яким повинні відповідати інноваційні педагогічні технології, – концептуальність, системність, керованість, ефективність, відтворюваність. Розглянуто класифікацію інноваційних педагогічних технологій навчання в ЗВО, так більшість учених розрізняють особистісно-орієнтовану, інтерактивну, інформаційно-комунікативну, дистанційну, медіа-технологію, цифрову, технологію навчальних проєктів, інтегровано-розвивальну технологію формування творчої особистості. Особливу увагу у статті приділено особливостям використання у підготовці майбутніх фахівців-аграріїв таких педагогічних технологій як технологія особистісно-орієнтованого навчання, інтерактивні, цифрові, інформаційно-комунікативні технології. У зв’язку з тим, що широкого поширення набуває цифровізація в освіті та на виробництві у статті детально розглянуто такі важливі технології, яким раніше не приділялась увага в освітньому процесі. Нині викладачі добирають різні завдання, які навчають студентів використовувати мобільні застосунки та платформи у сільському господарстві, зокрема GPS вимірювання площі полів, Агро Калькулятор (Calcagro), 365 Crop, Проба Ґрунту, Агробаза – бур’ян, хвороби, комахи, платформа FarmLogs, віртуальна лабораторія «Labster» тощо. У статті подаються напрацювання автором щодо використання інноваційних педагогічних технологій на практичних та лабораторних заняттях з таких дисциплін: «Рослинництво», «Сільськогосподарські машини та машиновикористання в рослинництві», «Ґрунтознавство з основами геології», «Фітопатологія», «Землеробство», «Плодівництво», «Селекція та насінництво польових культур». Розглянуті автором педагогічні технології сприяють формуванню інноваційної компетентності у майбутніх фахівців-аграріїв