(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
Анотація. Проєктне навчання (PBL) – це інноваційний підхід до навчання, який сприяє активізації навчальної діяльності у початкових школах. Замість традиційного навчання PBL залучає учнів молодших класів до практичних проєктів, що потребуватиме критичного мислення, співпраці та вирішення проблем. Працюючи над проєктними завданнями, учні розвиватимуть глибше розуміння предметів, водночас покращуючи ключові навички ХХІ століття такі, як спілкування, креативність та самостійність навчання. У початковій освіті PBL заохочує цікавість та активну участь учнів у навчальній діяльності, роблячи уроки більш цікавими та актуальними. Вчителі, виступаючи як посередники, набувають можливості направляти учнів на опанування знань в умовах PBL. Проєкти зазвичай розробляються на основі реальних проблем, дозволяючи учням пов’язувати здобуті у класі знання із повсякденним життям. Такий підхід не лише покращує академічну успішність, а й розвиває соціальні та емоційні навички. Учні беруть на себе відповідальність за своє навчання, працюють у командах і набувають впевненості у висловленні своїх ідей. Крім того PBL підтримує диференціацію навчання, задовольняючи різноманітні потреби учнів та стилі навчання. Незважаючи на певні переваги, успішне впровадження PBL потребує ретельного планування. Вчителі мають розробляти структуровані, але гнучкі проєкти, забезпечувати необхідні ресурси та створювати середовище, де учні почуватимуться прилученими до досліджень та експериментів. Ефективна інтеграція у навчальну програму PBL перетворює початкову освіту на активний, орієнтований на учня досвід, готуючи дітей до безперервного навчання