(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
Статтю присвячено проблемі формування артистичних умінь у дітей молодшого шкільного віку на заняттях з хореографії. У дослідженні уточнюються поняття «артистизм», «молодший шкільний вік», «артистичні уміння молодших школярів», «сучасний танець». Доведено, що розпочинати розвивати артистичні здібності варто саме в учнів початкових класів, оскільки цей вік характеризується наявністю у дітей багатої уяви, фантазії, добре розвиненого образного мислення, асоціативних вмінь тощо. Акцентовано увагу на тому, що розвиток артистичних здібностей вихованців є успішнішим, коли на заняттях з хореографії ефективно використовуються елементи театральної педагогіки, вдосконалюються психомоторні здібності дітей, створюються умови для розкриття їхніх творчо-артистичних здібностей, уміння імпровізувати, передавати в образах засобами танцю емоції, задум хореографічної постановки. Розглянуто види хореографічного мистецтва, зокрема: класичний, народно-сценічний, історико-побутовий, бальний, модерн, джазовий танець. Розкрито відмінні особливості основних різновидів сучасного танцю: контемпорарі, модерн, джаз-модерн. Так, наприклад, у танці модерн істотною є спроба виконавця вибудувати зв’язок між формою танцю і своїм внутрішнім станом. Водночас з модерном існує й фольк-модерн, який розглядається як стиль сучасної хореографії постмодерного періоду, котрий поєднує в собі танець-модерн з народною та народно-сценічною хореографією, тобто є своєрідною інтерпретацією фольклору засобами сучасної хореографії. У результаті поєднання двох стилів хореографії – модерн та джаз танцю виник напрям джаз-модерн. Усі сучасні молодіжні напрямки (брейк, хіп-хоп, фанкі, твіст, чарльстон, шейк, бугі-вугі) – це похідне від джаз танцю та контемпу. На основі результатів констатувального етапу педагогічного експерименту, проведеного на базі зразкового ансамблю сучасного та спортивного танцю «Ірбіс» на базі позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості м. Черкаси», було розроблено авторську програму та коротко її представлено у цій статті. Метою програми було запропонувати комплекс хореографічних вправ на розвиток та вдосконалення артистичних здібностей у дітей молодшого шкільного віку засобами сучасного танцю. Чільне місце у цій програмі посідали вправи на імпровізацію, відчуття музики та розвиток у дітей творчого уявлення про об’єкти та явища навколишнього світу.