(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
Розглянуто необхідність вивчення дисципліни «Педагогічна майстерність» у процесі підготовки студентів спеціальності 014 (Середня освіта). Педагогічну майстерність схарактеризовано як ключовий елемент професійної діяльності майбутніх педагогів, що дозволяє не лише ефективно організувати освітній процес, але й адаптуватися до різноманітних умов викладання, ураховуючи індивідуальні особливості учнів. В умовах модернізації національної освіти значення педагогічної майстерності для студентів спеціальності 014 важко переоцінити, оскільки вона впливає на успішність викладання та виховання. Проаналізовано різні підходи до визначення педагогічної майстерності, зокрема, концепції таких відомих педагогів, як І. А. Зязюн, О. А. Лавріненко, О. В. Малихін, Т. Л. Опалюк, М. М. Солдатенко, О. М. Топузов та ін. Їхні погляди підкреслюють важливість поєднання теоретичних знань, професійних умінь, навичок і особистісних якостей для ефективної педагогічної діяльності. Також акцентовано увагу на таких важливих компонентах педагогічної майстерності, як дидактичні, комунікативні та організаційні вміння, а також здатність до самоаналізу і рефлексії. У процесі професійної підготовки студентів необхідно розвивати ці якості для успішної кар’єри вчителя. Наголошено на важливості педагогічної культури, інноваційної діяльності та використанні ІКТ восвітньому процесі. Підкреслено, що педагогічна майстерність формується через інтеграцію теоретичних знань і практичного досвіду, а також у процесі безперервного саморозвитку і вдосконалення педагогічної техніки. Висвітлено розвиток педагогічної адаптивності, рефлексії та творчих здібностей у процесі професійної підготовки, що є важливими для особистості майбутнього вчителя. Зроблено висновок, що формування педагогічної майстерності студентів є важливим етапом їхньої професійної підготовки, який має забезпечити успішну адаптацію до змін в освітньому середовищі та підвищення якості навчання.