(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
Зосереджено увагу на дослідженні передового закордонного досвіду набуття та розвитку загальних компетентностей здобувачами докторських ступенів у процесі докторської підготовки. За результатами аналізу нормативно-рекомендаційних документів ЄС, якими регулюється процес підготовки здобувачів докторських ступенів щодо розвитку загальних компетентностей, рекомендацій Європейської асоціації університетів, студіюванні закордонного досвіду імплементації означених рекомендацій у національні освітні системи країн ЄС та освітньо-наукові програми підготовки здобувачів докторських ступенів встановлено, що розвиток загальних компетентностей у різних національних освітніх системах вважається важливим чинником освітньо-наукової підготовки докторантів. Систематизація та узагальнення закордонного досвіду дозволили виокремити деякі загальні провідні тенденції щодо набуття та розвитку досліджуваних компетентностей у процесі докторської підготовки, зокрема активне співробітництво провайдерів вищої освіти з підприємствами у визначенні переліку актуальних загальних компетентностей здобувачів докторських ступенів, які допоможуть їм у побудові успішної кар’єри; розробці відповідних навчальних програм; прикладному характері дисертаційних досліджень та стажувань; участі в галузевих проєктах; широкому виборі ресурсів для діагностування наявного рівня сформованості певних загальних компетентностей у здобувачів докторських ступенів; гнучкості програм розвитку згаданих компетентностей; спрямованості на побудову індивідуальної траєкторії розвитку універсальних компетентностей; формуванні усвідомленого ставлення аспірантів до набуття та розвитку компетентностей, відмінних від спеціальних (фахових, предметних), які є запорукою їхньої успішної реалізації в академічному колі та поза ним.