(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
МАЙБУТНІХ МЕДИЧНИХ СЕСТЕР У КОНТЕКСТІ СТУПЕНЕВОЇ ОСВІТИ Статтю присвячено одній із важливих проблем сучасної педагогічної науки – використанню методологічних підходів до навчання майбутніх медичних сестер у закладах вищої освіти в умовах ступеневої освіти. Обґрунтовано необхідність оновлення освітнього процесу у вищій медичній школі на засадах застосування різних сучасних методологічних підходів загалом та у процесі підготовки майбутніх медичних сестер зокрема. Проаналізовано запропоновані в науковій літературі класифікації методологічних підходів до навчання в ЗВО. Детально розкрито сутність компетентнісного, діяльнісного, особистісно-орієнтованого, інформаційного, етнопедагогічного, культурологічного, системного підходів. Встановлено за результатами дослідження, що найважливішим серед них є компетентнісний підхід, що ґрунтується на формуванні у майбутніх фахівців низки загальних та фахових компетентностей, проте більшого результату у навчанні студентів вищих медичних закладів можна досягти лише у поєднанні елементів кількох підходів одночасно. Як наприклад, компетентнісний підхід варто поєднувати з елементами діяльнісного, особистісно орієнтованого та інформаційного. З’ясовано, що запровадження інформаційного підходу до навчання майбутніх медичних сестер максимально сприяє формуванню у них цифрової компетентності, яка є важливим складником однієї з ключових компетентностей, тобто професійної. У статті запропоновано варіанти поєднання елементів різних методологічних підходів як для студентів-медиків бакалаврату, так і магістратури. Під час дослідження наукової проблеми було проаналізовано державний документ «Рамка цифрової компетентності працівника охорони здоров’я України», у якій представлено складники цифрової компетентності медичних фахівців, що згруповані у п’ять сфер по п’ять компонентів у кожній