(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2025)
У статті розглянуто проблему формування компетентного та ініціативного майбутнього вчителя математики під час вивчення здобувачами другого рівня вищої освіти навчальної дисципліни «Теорія та методика навчання математики в профільній школі». Зазначено, що підготовка вчителя нової формації є важливим кроком у розв’язанні проблем практичного втілення концептуальних ідей проєкту «Нова українська школа». Підкреслено, що сучасна українська шкільна математична освіта потребує вчителів, які швидко і дієво будуть реагувати на всі виклики сьогодення, саме тому, ще під час навчання у ЗВО слід готувати молодих фахівців до майбутніх викликів у їхній професійній діяльності, що є неможливим без переосмислення, оновлення та модернізації не тільки цілей та змісту, але й технологій навчання здобувачів педагогічної освіти. Презентовано результати використання технології портфоліо в фаховій підготовці майбутніх вчителів математики в магістратурі факультету математики, інформатики та фізики УДУ імені Михайла Драгоманова. Схарактеризовано зміст завдань конструктивного та творчого рівнів, завдяки виконанню яких технологія портфоліо надає можливість раннього формування професіонально значущих вмінь студентів та сприяє розвитку їх методичної компетентності. Виокремлено функції технології портфоліо: діагностична, цілепокладання, мотиваційно-проєктна, інформаційна, оцінювальна, контролююча, рефлексивна. Відзначено, що на відміну від традиційного підходу, який розділяє викладання, навчання та оцінювання, технологія портфоліо органічно інтегрує ці три складники процесу навчання під час вивчення теоретичного матеріалу на лекціях, виконання методичних завдань на практичних заняттях і пошукових під час проходження виробничої педагогічної практики. Зроблено висновки, що комплексне та системне використання технології портфоліо сприяє підготовці компетентних, ініціативних та конкурентоспроможних молодих педагогів, готових до самовдосконалення.