(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2024)
Анотація. У статті розглядається розвиток гуманістичних цінностей у дітей, вплив батьків та вихователя-педагога на цей процес. Ми дотримуємось думок А. Алізаде, Н. Тусі, Н. Казимова та ін. Наголошено, що репутація вихователя-вчителя, а також батьків відіграє важливу роль у цій справі. Наприкінці статті надано інформацію про різні фактори, на які звертають увагу вихователі-педагоги та батьки при формуванні гуманістичних почуттів у дітей. Основна мета роботи - продемонструвати вплив особистих якостей педагогів та батьків на виховання дітей та підкреслити їхню роль у просуванні гуманістичних цінностей та установок. Метод. У дослідженні використовувалися різні методи, як-от: інтерв’ю, спостереження, педагогічні експерименти. Оригінальність. У XXI столітті, з появою нового покоління та нового способу мислення, головним у розвитку вітчизняної освіти та педагогіки є виховання людей з новими почуттями, новою духовністю та новим стилем поведінки поряд з освіченим, професійним вихователем-учителем. Це основне завдання, яке держава ставить перед ним. Репутація вихователя-вчителя ґрунтується на тому, що він, крім освіти, має справжній педагогічний талант і майстерність. Результати. Реорганізація системи освіти та її розвиток із більш гуманними тенденціями мають полегшити працю вихователя-вчителя, підготувати гідних батьківщини та гуманізму громадян. Ключову роль у цій роботі відіграють, перш за все, добрі, красиві, щасливі та неповторні стосунки педагога-вчителя, його людська мудрість, досконалість, життєвий досвід. Особистісні якості вихователя-вчителя як архітектора творчого людського серця є головним чинником формування гуманістичних почуттів у дітей. Висновки. З вищевикладеного випливає, що батьки повинні завжди поважати дитину та не порівнювати її з іншими дітьми або навіть з іншими братами та сестрами. Кожне слово, сказане дитині, має базуватися на принципі поваги та вимогливості. Батько повинен цінувати дитину і змушувати її вірити і відчувати, що вона цінна. Потреби дитини у безпеці означають, що вона має вести комфортне, безпечне життя. Насильство щодо дітей, загрози їм будь-якими словами та засобами означають нелюдське поводження та поведінку. Обов’язок кожного з батьків – стежити за тим, щоб природні потреби та інтереси дитини вивчалися, щоб вона зростала і навчалася у комфортній, спокійній обстановці.