(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2024)
Анотація. У статті представлено дослідження процесу професійної підготовки тренерів-викладачів у галузі фізичної культури і спорту з акцентом на застосування інноваційних освітніх технологій. Основною метою є розробка структурної моделі, яка інтегрує теоретичні знання з практичними навичками, спрямованими на підвищення професійної компетентності тренерів у сучасних умовах освітнього процесу. Модель базується на системному підході та включає чотири основні блоки: цільовий, методологічний, змістово-технологічний та результативний. Особлива увага приділена інноваційним технологіям, таким як спортивні симуляції, відеоаналіз тренувальних процесів та використання цифрових інструментів для моніторингу й аналізу спортивних показників. Результатом дослідження є створення методологічного підґрунтя для підготовки висококваліфікованих тренерів, здатних до безперервного професійного розвитку та застосування інноваційних технологій у своїй діяльності. Структурна модель покликана сприяти розвитку адаптивності тренерів до сучасних викликів у спортивній освіті та забезпечити ефективну організацію тренувального процесу. Abstract. The article presents a study of the professional training process of coaches-teachers in the field of physical culture and sports with an emphasis on the use of innovative educational technologies. The main goal is the development of a structural model that integrates theoretical knowledge with practical skills aimed at enhancing the professional competence of coaches in the modern educational environment. The model is based on a systemic approach and includes four main blocks: the target block, methodological block, content-technological block, and result-oriented block. Special attention is paid to innovative technologies such as sports simulations, video analysis of training processes, and the use of digital tools for monitoring and analyzing sports performance. The result of the study is the creation of a methodological foundation for training highly qualified coaches capable of continuous professional development and the application of innovative technologies in their activities. The structural model is designed to enhance the adaptability of coaches to modern challenges in sports education and ensure the effective organization of the training process.