(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2024)
Анотація. Ця стаття є внеском у сучасні дослідження, присвячені використанню Chat Generative Pre-Trained Transformer (ChatGPT) студентами ЗВО. ChatGPT – це відносно новий ресурс, розроблення та вдосконалення якого відбувається поряд із численними досягненнями в галузі штучного інтелекту (ШІ). Низка наукових праць, які досліджують перспективи використання ChatGPT у сфері вищої освіти, виокремлюють значну кількість переваг цього ресурсу, зазначаючи водночас невизначеність норм його застосування і його вірогідний потенціал у формуванні вмінь академічного письма серед випускників ЗВО. При цьому, в дослідженнях висловлюється також занепокоєння щодо надмірного користування означеним чатом, що може призвести до нівелювання умінь навчання та розвитку ментальної інерції в суб’єктів пізнання. У зв’язку з цим, в академічних колах зазначається двоїстий характер ChatGPT: виконуючи роль ресурсу, здатного до збагачення навчального досвіду студентів та економії їхнього часу й зусиль, він також створює ризики вповільнення розвитку інтелекту людини, хоч і не здатен повністю замінити його. Крім того, ШІ породжує неоднозначність його сприйняття серед педагогів, оскільки надмірна залежність студентів від ChatGPT може розвинути в них академічний паразитизм. Отже, основна мета цього дослідження полягає в тому, щоб передбачити потенційні переваги використання ChatGPT під час виконання студентами університету дослідницького проєкту та набуття ними вмінь академічного письма, й визначити ймовірні виклики та проблеми, які цей чат може спричинити. Послуговуючись методами теоретичного позиціонування, порівняльно-критичного аналізу та дослідницької процедуралізації, ця стаття висвітлює концепцію ChatGPT, характеризуючи його позитивні й негативні властивості, які можуть виявитись у ході виконання наукової праці. До того ж, у цій статті надається різнобічне уявлення про можливість інтеграції ШІ у сферу вищої освіти, а також обґрунтовується перспектива подальших досліджень у цій галузі, зокрема щодо поміркованого використання ChatGPT під час навчання академічного письма у ЗВО.