(untitled) (Вісник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Серія_«Педагогічні науки», 2024)
Анотація. У статті проаналізовано сутність та зміст соціокультурної функції позашкільної освіти в сучасних умовах. Визначено, що соціокультурна функція є однією з ключових у позашкільній освіті, оскільки вона забезпечує всебічний розвиток особистості та формує активну громадянську позицію. Встановлено, що зміст соціокультурної функції полягає у соціалізації дітей та молоді, культурному розвитку, формуванні національної ідентичності, розвитку толерантності, самореалізації, організації змістовного дозвілля, допомозі у виборі майбутньої професії та розвитку м’яких навичок. Виокремлено основні форми, методи та засоби реалізації соціокультурної діяльності у закладах позашкільної освіти. Розглянуто індивідуальні, групові та масові форми роботи, а також різноманітні методи. Вивчено сучасні тенденції соціокультурної діяльності, включаючи використання цифрових технологій, активне залучення місцевих громад, впровадження екологічних проєктів та ініціатив, спрямованих на вирішення соціальних проблем. Проаналізовано переваги соціокультурної діяльності, а саме: відкритість для всіх, різноманіття форм та методів роботи, можливість для розвитку громади та збереження культурної спадщини, інклюзивність та стимулювання економіки громади. Підсумовано, що соціокультурна діяльність закладів позашкільної освіти набуває особливого значення як інструмент психологічної підтримки, збереження національної ідентичності та розвитку громад. Наголошено на важливості інклюзивного підходу та створенні безбар’єрного середовища. Запропоновано напрямки подальших досліджень, включаючи вивчення міжнародного досвіду реалізації соціокультурної функції позашкільної освіти, дослідження ролі соціокультурної діяльності у профорієнтації та розвитку м’яких навичок, а також можливостей розширення соціокультурної діяльності закладів позашкільної освіти для різних вікових категорій в контексті концепції навчання протягом життя.